Training Datagedreven Sociaal Werk


De nieuwe training ‘Datagedreven Sociaal Werk’’ start in maart 2022. Voor deze training bundelen 8ting en Datogether hun krachten. Wij vinden dat organisaties in het sociaal domein  - net zoals Coolblue - hun dienstverlening voor kwetsbare inwoners substantieel kunnen verbeteren (optimaliseren) op basis van data. Wij staan ervoor om zoveel mogelijk sociale organisaties daarmee te helpen. Daarom bieden we deze training tegen een aantrekkelijk kortingstarief aan voor Welzijnsorganisaties. In zes modules verspreid over 4,5 maand leer je de basis van datagedreven werken en dit breng je ook direct in de praktijk van jouw welzijnsorganisatie! Je kunt je nu inschrijven voor meer informatie.


Kernprogramma

Het programma is gericht op praktische toepassing. Aan het eind van de training werkt één team of werksoort van jouw organisatie datagedreven! En je hebt de kennis en kunde in huis om zelfstandig verder te gaan met datagedreven werken en de implementatie hiervan. De deelnemers krijgen aan het eind een certificaat van deelname. 

We werken aan de hand van het data-volwassenheidsmodel van Datogether en het datamodel 'klantproces in data' van 8ting. Beide modellen geven prima inzicht en sturing om de juiste stapjes met data in jouw organisatie te zetten. Onze trainers zijn experts op het gebied van datagedreven werken. Zij zetten hun ervaring met organisaties in het sociaal domein in om jou en jouw organisatie verder te helpen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Dag 1: Kennismaken, leerdoelen en de databasis
 • Dag 2: Het klantproces in data - kpi’s definiëren, impact meten
 • Dag 3: Data toegankelijkheid 
 • Dag 4: Dashboards ontwikkelen
 • Dag 5: Leren van data
 • Dag 6: Rijk verantwoorden met data


De aanpak

Na je aanmelding voor meer informatie, word je door ons binnen twee werkdagen teruggebeld. We plannen een intake-gesprek en sturen een voorstel voor deelname. Tijdens de intake horen we graag wie je bent en waarom deze training iets voor jou en jouw organisatie is. De training bestaat uit theorie en toepassing hiervan in de eigen praktijk. Je gaat dus direct met het geleerde aan de slag in jouw eigen organisatie. Je leert hoe jouw team of werksoort datagedreven wordt en hoe je datagedreven werken verder kan brengen in jouw eigen organisatie. Daarom volg je deze training met z'n drieen (zie ook onder): iemand van beleid, van de data en van het primaire proces.


Praktische informatie 

Start: woensdag 23 maart 2022 

Duur: 6 woensdagen (middag & avond) 

Trainingsdagen: 

 • Februari & maart: intakegesprekken (1 u) (specifieke data in afstemming)
 • Woensdag 23 maart 
 • Woensdag 13 april
 • Woensdag 4 mei 
 • Woensdag 25 mei
 • Woensdag 15 juni
 • Woensdag 6 juli 


Trainingslocaties:

Nader te bepalen – wij verwachten de training op locatie te kunnen geven. Bij voorkeur op locatie bij deelnemers en zoveel mogelijk centraal in het land. Mochten de COVID-19 maatregelen hiertoe aanleiding gegeven is het mogelijk dat (een deel) van de training digitaal wordt gegeven. 


Tijdsinvestering

1 x per 3 weken een middag & avond, inclusief avondeten, koffie/thee en trainingsmaterialen.

Huiswerk van maximaal één dag tot drie dagen per drie weken, afhankelijk van beleid & primair proces (max 1 dag) / data-werker (max 3 dagen)

Doorlooptijd: 4,5 maand 


Wat verwachten we: 

Van elke organisatie verwachten we dat er drie medewerkers aansluiten die de ambitie hebben om meer met data te doen. Van de data-werker verwachten we affiniteit met data en analyse (bijv. door ervaring met werken in Excel, Access of met de boekhouding). 

Wie specifiek: iemand vanuit bestuur of beleid, een datawerker* en een medewerker uit het primair proces. 

*Datawerker: bijvoorbeeld IT-ers, data-adviseurs, informatiemanagers, registratie specialisten, financiële adminstrateurs, etc. Belangrijk is dat degene beschikt over een analytisch denkvermogen en de ambitie heeft om meer met data te willen doen.

Deelname aan minimaal 4 van de 6 modules is vereist.

Qua software is het handig om de beschikking te hebben over Excel. Het is niet nodig om een visualisatie-pakket (Qlik Sense, Tableau, PowerBI) ter beschikking te hebben. We raden wel aan om je daar alvast op te orienteren. In de training krijg je voorbeelden met dummy-data en dashboards uitgewerkt in MS Excel en MS PowerBI aangereikt.Tarieven per organisatie:

Hele traject: € 15.000 (ex. btw.).

Kortingstarief voor Welzijnsorganisaties: € 5.000,- per organisatie, ex btw (€ 6.050,- incl btw).

Uitgaande van minimaal 8 en maximaal 15 deelnemende organisaties.

Maximaal drie deelnemers per organisatie.

Voor kennisinstituten in het sociaal werk zijn maximaal twee organisatie-plekken beschikbaar.


Meer informatie en aanmelden