Behoefte inventarisatie, fit-gap analyse en advies aan Gemeente Hardenberg
In het kader van het transformatieprogramma Veerkrachtig Hardenberg
De gemeente Hardenberg organiseert meer grip op het maatschappelijk domein via het programma Veerkrachtig Hardenberg. Daarin staat het Hardenbergse model centraal: langs de pijlers van Veerkrachtig, Veilig Opgroeien en Bestaanszekerheid wordt er aan drie programmalijnen gewerkt. Datagedreven werken, De sociale basis op orde en Een vangnet voor wie dat nodig heeft.
Behoefte inventarisatie
8ting heeft in het kader van Datagedreven werken een inventarisatie van de ideale informatiebehoefte onder stakeholders van het programma uitgevoerd, zowel vanuit de uitvoering als van beleid.
Fit-gap analyse
Uit de inventarisatie blijkt behoefte aan wel meer dan 300 datapunten. In de fit-gap analyse kijken we naar bronbestanden, dubbelingen, generieke of specifieke behoefte, plek in het klantproces in data, etc.
Advies aan programmamanager
Vervolgens rolt uit de fit-gap analyse en in afstemming met de organisatie het advies voor:
- ontwikkelen informatieproducten
- databedreven cultuur
- benodigde data-capaciteit en -rollen
Uit de fit-gap analyse blijkt grote behoefte aan informatie inzichten. We adviseren voor de gedeelde (generieke) behoeften twee informatieproducten te ontwikkelen, volgens de nieuwe route van het concernbrede programma DGW (databron(nen) -> gemeentelijke gegevensmodel -> datawarehouse -> PowerBI). Eén bestaand dashboard doorontwikkelen en één nieuw informatieproduct ontwikkelen.
Voor de databedreven cultuur doen we een aantal voorstellen, waar men zelf uit kan kiezen. Denk aan het voortzetten van de KPI-werksessies, een opleiding databedrevenheid, een data-hackaton en/of het organiseren van datasessies met interne en externe stakeholders.
Voor de benodigde data-capaciteit stemmen we af met het concern-brede programma Datagedreven Werken. Idealiter heeft men een informatiemanager in ieder domein. Dat sluit goed aan op onze analyse: er moet regie- & analysecapaciteit bij. Tenslotte merken we op dat de dataorganisatie, ofwel het datamagement binnen de afdeling onvoldoende is ingericht. We adviseren om te investeren in DAMA en het opzetten van datagovernance.
De inventarisatie en het advies heeft tot nu toe opgeleverd:
- 👉 eenvoudige graadmeters om de transformatiebeweging te monitoren.
- 👉 de behoefte, wil en enthousiasme bij stakeholders om op basis van data bij te sturen.
- 👉 inzicht in de benodigde capaciteit, belangrijkste vervolgstappen en het laaghangende fruit.
- 👉 advies om vervolgstappen in gang te zetten.