Wijkgericht of gebiedsgericht
Werkt jouw gemeente wijk- of gebiedsgericht? En zijn jullie bezig met het versterken van de sociale basis? Dan is de Wijkanalyse een onmisbare tool voor gemeenten, zorg- en welzijnspartners en bewonersinitiatieven om gezamenlijk tot de juiste keuzes te komen.
We hebben jouw hulp nodig!
Wil jij gebruik maken van de early-bird inzichten van de gemeente waar jij werkt en ons van feedback voorzien? Laat het ons gauw weten! Vul onderstaand contactformulier in of neem direct contact op met Estefany Siccha, Luc Heijgemer of Aad Francissen.
Juiste data inzichten
Welke voorzieningen zijn eigenlijk in welke wijk of buurt nodig? En welke zijn er momenteel beschikbaar, voor welke doelgroep en doel? Hoeveel van welke inwoners met welke problemen, uitdagingen of krachten wonen in welke wijk of buurt? Hoe verhouden die wijken zich tot elkaar en tot het landelijk gemiddelde? Bij het maken van de wijkgerichte beleidskeuzes en uitvoeringsplannen voor meer sociale basis zijn de juiste data-inzichten erg handig.
Interactief vergelijken op wijk- en buurtniveau
Speciaal voor deze vragen ontwikkelt 8ting de Wijkanalyse. Een interactief dashboard, waarmee je de perfecte dataset voor het sociaal domein bij elkaar hebt, gegevens interactief tussen buurten, wijken, gemeente en landelijk kunt vergelijken en eindelijk een interactieve sociale kaart hebt. Denk aan deze (en meer:)
- eenzaamheid
- gevoel van gezondheid en mentale gezondheid
- mate van schuldproblematiek
- mate van arbeidsparticipatie
- inkomensverdeling
- mate van vrijwilligerswerk en mantelzorgers
- demografie
- verhouding huur- en koopwoningen
- gebruik van Wmo-, Jeugdwet en Participatiewet voorzieningen, inclusief Wmo-voorspelmodellen interactieve sociale kaart.
Het dashboard is gebaseerd op openbare data van CBS en waar mogelijk aangevuld met data van de gemeente of welzijnspartner zelf.
Doorontwikkeling
8ting heeft een eerste versie van de Wijkanalyse voor gemeente Hengelo ontwikkeld als proof-of-concept. De groep ambtenaren die zich bezig houdt met het versterken van de wijkanalyse en het wijkgericht werken gebruikt het dashboard maandelijks. Telkens zoomen ze in op één onderwerp of één wijk, waarbij ze de inzichten als vertrekpunt gebruiken om samen met partners ontwikkelpunten te formuleren.
Vanaf medio 2024 ontwikkelen we het instrument door zodat het voor elke gemeente beschikbaar komt. Inhoudelijk richten we ons op het toevoegen van trendgegevens per wijk van de maatschappelijke resultaten, en het herschikken van de informatie op de pagina’s die overeenkomen met de VNG indeling.
We hebben jouw hulp nodig!
We zoeken gemeenten en welzijnsorganisaties die ons kunnen helpen bij het deze doorontwikkeling. Heb je interesse om deze inzichten in een vroeg stadium te krijgen en maandelijks korte gebruikersfeedback aan ons te verstrekken? Laat het ons gauw weten! Vul onderstaand contactformulier in of neem direct contact op met Estefany Siccha, Luc Heijgemer of Aad Francissen.